Over Shantala babymassage

Wat is Shantala babymassage? 

Shantala babymassage staat voor een constante, warme, ritmische aanraking van je baby. De aanrakingen gebeuren liefdevol en met aandacht. Je kijkt naar de behoeften en wensen van jouw baby, daar stem je de massage op af. Dit wordt ook wel een vragende massage genoemd. Je baby geeft zelf de grenzen aan. Goed kijken naar de lichaamstaal van je baby is dus noodzakelijk, zodat  je de benadering en volgorde van technieken hierop kunt aanpassen.   

 

Shantala babymassage komt oorspronkelijk uit India. In India was het masseren van baby’s al eeuwenlang onderdeel van de dagelijkse verzorging. Dr. Frederick Leboyer was ervan overtuigd, dat liefdevolle aanraking voor baby’s net zo noodzakelijk is als voeding. Hij wilde een boek gaan schrijven over babymassage en reisde daarom af naar Calcutta. In een sloppenwijk ontmoette hij Shantala. Zij gaf haar baby een massage. Leboyer was daar zo van onder de indruk dat hij deze vorm van babymassage in het westen, maar ook wereldwijd introduceerde onder de naam Shantala babymassage.   

 

Waarom Shantala babymassage? 

Het aanraken van je baby is heel vanzelfsprekend en natuurlijk. De hele dag door ben je bezig met knuffelen, dragen, voeden. Al deze aanrakingen zijn niet alleen maar heel fijn voor jou als ouder en voor je baby, maar ook noodzakelijk. Het is een eerste levensbehoefte. Je baby heeft het letterlijk nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen.   
Door het geven van een babymassageondersteun je nog meer in die behoefte. 

 

Dit heeft vervolgens vele positieve effecten, zoals: 

 • Het helpt zowel je baby als jou ontspannen
 • Het zorgt voor het vrijkomen van gelukshormonen: oxytocine en endorfine (zowel bij je baby, als bij jou!) Het hormoon oxytocine wordt ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd en zorgt voor ontspanning. Het hormoon endorfine werkt als een lichaamseigen pijnstiller en zorgt dus ook voor troost bij je baby.
 • Het bevordert de hechting en band tussen jou en je baby
 • Het geeft geborgenheid en vertrouwen
 • Het geeft minder angst en onzekerheid, omdat het stresshormoon (cortisol) minder Waar oxytocine en endorfine vrijkomen, is namelijk minder ruimte voor het stresshormoon cortisol.
 • Het stimuleert de bloedsomloop
 • Het verbetert het zuurstoftransport, waardoor de organen en spieren goed kunnen functioneren
 • Het verbetert het immuunsysteem, waardoor er een betere weerstand ontstaat
 • Het verbetert de spijsvertering, waardoor buikkrampjes kunnen verminderen
 • Het verbetert de motorische ontwikkeling
 • Het zorgt voor een vermindering aan prikkels

  

Voor wie? 

Je kunt verschillende redenen hebben om te willen beginnen met Shantala babymassage. 
Heb je behoefte aan meer qualitytime voor jou en je kindje? Heeft je baby veel last van krampjes en/of onrust? Heeft je kindje een moeizame start gehad en in het ziekenhuis gelegen? Voel je je als ouder onzeker in de zorg voor je kindje? Heb je behoefte aan het ontmoeten van andere ouders? Lijkt het je gewoon heel erg leuk om je baby te masseren? 
Voor al deze situaties en nog veel meer is Shantala babymassage een goede opties! 

 
De groepscursus babymassage is het meest geschikt voor baby’s vanaf 6 weken oud tot ongeveer 9 maanden oud. Baby’s jonger dan 6 weken raken soms nog snel overprikkeld, waardoor babymassage misschien net teveel is. Een individuele cursus babymassage is al wel eerder mogelijk. Wel is het belangrijk om daarbij goed te kijken naar wat je baby aangeeft wat hij of zij wel of nog niet prettig vindt. Vanaf 9 maanden oud heeft je kindje niet altijd meer de rust om lekker te blijven liggen voor de massage. Ook dan kun je nog beginnen met massage, maar dan moet er soms geïmproviseerd worden om mee te gaan in de behoeften en wensen van je baby.