Puur en Nabij Achterhoek

Mijn naam is Judith Taken, draagconsulente (opgeleid via Die Trageschule ®), docente Shantala Babymassage, kinderverpleegkundige en trotse moeder van twee enthousiaste kinderen van twee en vier jaar oud.


Onze zoon is vier weken te weken vroeg geboren. Hij heeft hier gelukkig weinig hinder van ondervonden. Wel was hij erg klein en oogde hij zo ontzettend kwetsbaar toen hij geboren werd. Ik wilde, zodra we na een poos thuiskwamen uit het ziekenhuis, niets anders dan hem bij me houden, het liefste de hele dag en zoveel mogelijk. Hem weg leggen bij mij vandaan voelde totaal niet fijn, ik kon niet uitleggen waarom.

Ik had eerder wel eens mensen hun kindje zien dragen in een doek of drager, maar ik kon me er daar toen niet veel bij voorstellen en dacht eerlijk gezegd dat dat iets was wat mensen vanuit de ‘hippie-tijd’ hadden meegenomen naar de tijd van tegenwoordig en dat dat niet aan mij en ons besteed zou zijn. Terug uit het ziekenhuis had ik echter heel erg de behoefte om ons zoontje zoveel mogelijk en zo dicht mogelijk bij me te houden. Nadat ik mij wat meer had verdiept in het dragen van je kindje en er achter kwam dat dat ook kon zònder meteen allerlei ingewikkelde knopen te hoeven leren of te moeten zweten met een of andere ingewikkelde en lange doek, besloten we het een kans te geven en boekten een draagconsult bij een consulente bij ons in de buurt.

Helaas viel dat zweten met een ergonomische drager (‘draagzak’), alsnog best tegen de eerste paar keer! Ik dacht echt dat ik het nooit zou leren en dat ons zoontje zijn geduld vast een keer zou verliezen als ik weer eens aan stunten was om hem er zo mooi mogelijk in te krijgen. De draagconsulente had echter gelijk: Na een aantal keren ging het steeds beter en we kregen er allemaal ontzettend veel plezier in.( Ja, mijn man was gelukkig ook heel snel verkocht!)                                                                                           Ik vond het zo bijzonder om te zien en merken hoe fijn het was om hem zo dicht bij mij te kunnen dragen. Het was duidelijk dat hij het zelf ook heel prettig vond.

 

Vanaf dat moment was ik ‘verkocht’ en ben ik mij meer gaan verdiepen in het dragen van kinderen.                                                  Zo kwam ik erachter dat dragen niet alleen fijn is om te doen, maar ook veel andere bewezen positieve effecten heeft. (Zie verderop onze site voor meer informatie daarover.)

 

Onze zoon is inmiddels overigens ruim 4 jaar, maar vindt het nog steeds heel fijn om gedragen te worden. Ik geniet ook nog steeds volop van deze knusse, gezellige, bijzondere en ook praktische momenten samen.

 

Onze dochter hebben we vanaf haar geboorte ook meteen gedragen. Bij haar durfde ik het, na een aantal jaren ‘zonder veel knopen’, aan om een rekbare doek te proberen. Ondanks dat ik het erg spannend vond en erg opzag tegen het knopen ervan, verbaasde ik me over het gemak waarmee ik het uiteindelijk heb geleerd. Zo’n doek sloot nog nét wat mooier om haar heen aan dan de drager die we bij haar broer gebruikten. Ook zij wordt nog steeds graag gedragen. Ze maken regelmatig ruzie wie er nu gedragen mag worden, wanneer ze niet beiden tegelijk gedragen kunnen worden 😉.

 

Ik merkte dat er nog best veel vragen zijn rondom het dragen van je kindje, veel (onterechte) vooroordelen en dat veel mensen niet weten hoe mooi en waardevol het is om je kindje te dragen, met alle voordelen voor kind én ouder van dien..                      Dat is de reden dat ik ervoor heb gekozen om de opleiding tot draagconsulente te volgen.

 

Later kreeg ik de kans om de opleiding tot docente Shantala babymassage te volgen, wat ik echt met heel veel plezier en toch ook soms met verbazing heb gedaan. Verbazing, omdat ik het fascinerend en verrassend vond om te merken wat een aantal relatief eenvoudige handelingen en aanrakingen met je kindje kan doen. 

 

Het dragen van je kindje en het geven van babymassage hebben veel dingen gemeen. Ze komen bijvoorbeeld allebei tegemoet aan een aantal essentiële levensbehoeften van een baby, namelijk de behoefte aan geborgenheid, nabijheid en lichamelijk contact. Dit draagt letterlijk en figuurlijk bij aan de groei en ontwikkeling van je baby. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Verderop op de site leggen we hier nog meer over uit.

 

Graag wil ik jou ook kennis laten maken hiermee en je waar nodig begeleiden in het leren dragen en/ of masseren van je kindje. Het is geweldig om te zien en doen en het doet zoveel voor en met je kindje en jou!!