Waarom dragen?

Dragen is de perfecte aanvulling voor je kindje bij de overgang van het leven in de baarmoeder naar de wereld daarbuiten. In de baarmoeder werd je kindje heerlijk bewogen, voelde zich beschermd, geborgen, waren er gedempte geluiden en een constante, vertrouwde hartslag.

Door te dragen blijft je kindje heel dicht bij dat gevoel en die vertrouwde ervaring, met alle positieve effecten van dien. Je kindje voelt jouw hartslag en hoort jouw stem op allerlei momenten en in verschillende situaties. Hierdoor voelt je kindje zich veilig en vertrouwd. Je kindje ervaart minder stress en ‘leert’ ook hoe mensen communiceren. De sociale ontwikkeling wordt hierdoor gestimuleerd.

 

Daarnaast is lichamelijk contact en het ervaren van een voortdurende nabijheid van jou als ouder een van de basisbehoeften van elk kind.

Het voldoen aan deze behoefte heeft o.a. positieve effecten op de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van je kindje, maar ook op de hechting tussen jou en je kindje.

Door je kindje te dragen geef je het lichamelijke contact en die nabijheid op een bijzondere, liefdevolle en natuurlijke manier vorm.

 

Het dragen van je kindje heeft veel voordelen en bewezen positieve effecten. Enkele voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Minder kans op spugen
  • Minder onrust en huilen
  • Minder last van darmkrampjes
  • Bevorderen van een positieve grove en fijne motoriek
  • Stimulering van het evenwichtsorgaan
  • Stimuleren van de taalontwikkeling
  • Helpen bij het ontwikkelen van zelfstandigheid en zelfvertrouwen van je kindje

Het dragen van je kindje is naast deze voordelen uiteraard ook gewoon praktisch. Een draagdoek of drager neemt weinig ruimte in beslag om mee te nemen en je bent zelf vaak een stuk mobieler dan bijv. met een wandelwagen.

 

Maar het àllerbelangrijkste van dragen is natuurlijk vooral het heerlijke genieten samen! Wat is er nu fijner dan je kindje zo dichtbij je, heerlijk knuffelen of een kusje geven, gezellig kletsen samen of je kindje wat heerlijk tegen je aan in slaap valt?!