Dragen, hoe dan?

Voor wie?

Dragen is voor bijna alle kinderen geschikt. De meeste kinderen kunnen al vanaf vlak na de geboorte gedragen worden tot wanneer jij en je kindje het fijn vinden. 

Peuters en kleuters vinden het vaak ook nog heel fijn om gedragen te worden.

 

Denk je dat lichamelijke klachten je zullen belemmeren bij het dragen? Met de juiste technieken en materialen is dragen voor bijna iedereen mogelijk.

 

Ook als je denkt dat je twee linkerhanden hebt kun je je kindje dragen!

 

Hoe?

Er zijn verschillende manieren om je kindje te dragen. Dit hangt onder andere af van de leeftijd van je kindje en de soort draagdoek of drager, je eigen voorkeur en het wel of niet willen leren knopen.

Je kunt je kindje dragen op je buik, op je heup of op je rug. Ook als je liever niet wilt knopen, kun je je kindje zowel op je buik als op je rug dragen.

Iedere doek of drager heeft zijn eigen voordelen.

 

Een van de voordelen van een rekbare doek is bijvoorbeeld dat je hem al kunt ‘voorknopen’ en je kindje in de doek doet zodra je deze geknoopt hebt. Ook kun je de doek omlaten als je je kindje er even uit wilt halen. De rekbare doek is heel geschikt om je kindje mee op de buik te dragen, maar je kunt er niet mee rug - of heupdragen.

 

Enkele voordelen van een geweven doek zijn dat je met een geweven doek je kindje zowel op je buik, heup als rug kunt dragen en dat veel doeken ook geschikt zijn om mee te dragen tot in de kleutertijd.

De grote variatie in stof en kleur spreekt daarnaast ook veel mensen aan.

 

Een voorgevormde ergonomische drager (draagzak) is een uitkomst als je wel wilt dragen, maar niet (alles) wilt knopen. Hierbij is er al een vast ‘rugdeel’ en hoef je minder te knopen.

Zo heb je zelfs zonder te knopen wel alle voordelen van je kindje heerlijk dichtbij je!

 

Ergonomisch dragen

Welke manier van dragen je ook kiest, het is altijd van groot belang om te zorgen dat je je kindje ergonomisch draagt.

Dat wil zeggen dat de houding van je kindje in de draagdoek of drager goed is en dat het voor jou ook aangenaam voelt, waarbij het gewicht van je kindje op een goede manier wordt verdeeld.

 

Wil je gaan dragen, maar twijfel je over welke soort doek of drager geschikt is voor je kindje en jou? We denken graag met je mee! We geven graag uitleg en desgewenst laten we een aantal verschillende mogelijkheden zien, zodat je zelf kunt zien èn voelen wat bij je past!